Verzwaringsdekens

Soms (ja, oke, nu) gaat het even niet zo lekker. Alles voelt teveel. Paniekgevoelens komen telkens op, zonder dat ik weet waar ze vandaan komen. Mijn medicatie lijkt niet echt te helpen. Mijn hoofd knalt uit elkaar van de hoofdpijn (waar ik hopelijk binnenkort van verlost ben, aangezien ik overmorgen geopereerd word). Er zijn een aantal dingen die in zo’n situatie helpend zijn, en vandaag wil ik iets schrijven over mijn zware deken.

De zware deken (ook wel verzwaringsdeken of heavy blanket genoemd) is een deken die, tsja, je raadt het niet, zwaar is. Zo’n 10-20% van je lichaamsgewicht wordt aangeraden. Zelf heb ik een deken van 10 kg. Hij is gevuld met kersenpitten of kunststof granulaat korrels. De eerste optie is goedkoper, maar de tweede optie is wasbaar. En aangezien zo’n deken jaren meegaat, is dat toch wel een vereiste voor mij…

De theorie is dat de deken diepe druk uitoefent op je lichaam, wat een rustgevend effect heeft; het effect van vastgehouden worden. Deze druk op je lichaam zorgt ervoor dat je lichaam de neurotransmitter serotonine aanmaakt, een neurotransmitter die van belang is bij de regulering van emoties en slaap.

Een studie bij volwassenen (Ghaly & Teplitz, 2004) vond dat slapen met een zware deken cortisol-levels in het bloed afnamen, met name bij vrouwen. Cortisol is een hormoon dat je lichaam aanmaakt bij stress, en wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Maar cortisol is ook van belang voor het verteren van voedsel en voor je slaap-waak ritme. Te hoge cortisol-levels in het bloed zorgen voor stress, dus een afname is in veel gevallen positief. De proefpersonen werden ook gevraagd om hun welzijn te beoordelen, en gaven aan beter te slapen en minder pijn en stress te ervaren. Een meer recente studie bij kinderen met autisme (GringrasGreenWrightRushSparrowhawkPratt, … & Wiggs, 2014) vond echter geen effect op het totale aantal uren dat deze kinderen sliepen. Wel prefereerden de kinderen (en hun ouders) de zware deken boven hun gewone deken. 

Onderzoek is dus niet volledig overtuigd van het effect van verzwaringsdekens op relaxatie, al zijn er wel aanwijzingen. Sinds de aanschaf maak ik er veel gebruik van. Ik probeer er niet elke nacht onder te slapen om gewenning tegen te gaan, en gebruik hem vooral als ik erg overprikkeld of paniekerig ben. Als ik een paniekaanval heb is onder de zware deken gaan liggen een van de weinige dingen die helpt.

Het gevoel als ik onder de zware deken kruip, dat directe gevoel van hard vastgehouden worden en het gevoel van veiligheid dat daarmee samenhangt voor mij, helpt me ontzettend goed als mijn emoties en/of de overprikkeling me teveel worden.

Natuurlijk is een zware deken echt niet de oplossing voor alles, maar ik heb nooit spijt gehad van mijn aankoop. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zware dekens maken, en zijn ze dus ook makkelijker verkrijgbaar: ook in Nederland!

Zelf kocht ik mijn deken zo’n 2,5 jaar geleden, via De Naaitafel. Hier kun je ook dekens huren, voor als je eerst uit wilt proberen of het iets voor je is.
Ook bij Handmade by Daantje kun je zware dekens kopen, in allerlei verschillende prints!

Hebben jullie wel eens onder een zware deken gelegen? En geeft dat jullie ook rust?

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *